Historian havinaa

Opistopiirin historian selvitys on ollut salapoliisin työhön verrattavaa seikkailua. Pienin askelin välillä eteen, välillä taaksepäin ja välillä sivuaskelia ottamalla on tiedonmuruja kuitenkin jo löytynyt. 

Konkreettinen esimerkki vihjeen johtamisesta toiseen on, kun Oulun kaupungin arkistosta opistopiirin materiaalia ei löytynyt, mutta Kansallisarkiston osalta tärppäsi.  Sieltä selvisi, että Kansallisarkistoon, Ouluun entiseen Oulun maakunta-arkistoon on luovutettu Oulun läänin opistopiirin aineistoja rehtori Matti Lackmanin toimesta vuonna 1997. Seuraava askel on tilata materiaali arkistoon ja mennä paikan päälle tutustumaan aineistoon. Sitä ennen on vielä selvitettävä, miten ja mihin materiaali tallennetaan. 

Oulu-opiston Pohjankartanon toimistolta löytyneestä opistopiirin materiaalista, joka koskee 1970-luvun loppua ja 1980-lukua, selvisi puolestaan uusia tutkittavia polkuja. Esimerkiksi papereista löytyi maininta, että KTOL:n ja MTV:n koordinoimaan Ramppivalot näytelmäkilpailuun valittiin Oulun läänin opistopiirin osalta parhaimmaksi näytelmäksi Haukiputaan työväenopiston nuorten näytelmäpiirin näytelmä ‘Tiesitkö tätä Haukiputaasta’, jonka on ohjannut Raija Päkkilä. Kyseisessä kilpailussa opistopiireittäin voittaneista näytelmistä oli ollut tarkoitus tehdä TV-sovitukset MTV:ssä, mutta nyt on selvinnyt, että MTV oli tuolloin keskeyttänyt ohjelman tuotannon. Vain osa opistopiirien parhaimmista näytelmistä on ennätetty esittämään televisiossa, ja näin ollen Haukiputaan näytelmää ei ole löytynyt Kansallisesta Audiovisuaalisesta Instituutista. Kaikkien uusien ja ”vanhojen” johtolankojen selvittäminen kuitenkin jatkuu, tältäkin osin. 

Oulun läänin opistopiirin viiri

Tähän loppuun vielä pohdittavaa Opistopiirin viirin historiasta oheisen kuvan kera: Oulun läänin opistopiirin toimintakertomuksessa vuodelta 1981 mainitaan, että ”opistopiiri järjesti kutsukilpailun Oulun läänin opistopiirin alueen taidepiireille opistopiirin viirin suunnittelemiseksi. ” 

Kysymys kuuluukin, että onko tämä kuvan viiri sama, joka on voittanut vuonna 1981 olleen viiri kilpailun, vai onko opistopiirin viiriä päivitetty sen jälkeen? 

Päivi harjoittelija