Kuukauden blogi: Taivalkosken kansalaisopisto

Terveiset Koillismaalta!

Sain tehtäväkseni kirjoittaa teille terveisiä Koillismaalta, tarkemmin kirjoitan niitä Taivalkoskelta, tuhansien tarinoiden pitäjästä. Taivalkosken maine tarinapitäjänä tulee paitsi Kalle Päätalosta, myös siitä, että meillä on laskettu olleen, ja olevan, suhteessa väkilukuun poikkeuksellisen paljon kirjoittavia ihmisiä aikojen saatossa. Kuuluisin heistä tietenkin Päätalo, jonka nuoruudessa varsinkin miespuolinen henkilö olisi tätä kirjoittaessaan todennut: ”Minähän se en terviisipoijaksi ruppea!”

Mutta minäpä alan, koska olen tyttärenhupakko, ja meille terveisten lähetteleminen on sallittua näilläkin leveysasteilla. Kalle Päätalo liittyy muuten vapaaseen sivistystyöhön ainakin sillä tavalla, että hän oli aika lailla itse oppinut kirjailija, hän opiskeli kirjoittamista vain hetken aikaa kuulumalla Tampereen työväenpiston Viiri-nimiseen kynäilijäryhmään.

Kun tulin Taivalkosken kansalaisopistoon rehtoriksi 22 vuotta sitten, työhuoneessa oli kyllä tietokone, mutta ei juuri muuta sähköistä kuin sähköposti ja internet. Aanelosia oli paljon, ja jänniä käytäntöjä: esimerkiksi paperisia palkantilauslomakkeita, opettajien keräämiä opiskelijoiden kurssimaksuja tilityksineen sekä matkakorvauksia, jotka maksettiin sivukylillä asuville opiskelijoille, jotka tulivat keskustaan opiston kurssille. Silloin muuten muisteltiin vanhoina hyvinä aikoina niitä, jolloin kurssimaksu maksoi markan.

Kolme opistoa (Taivalkoski, Kuusamo ja Posio) löivät hynttyyt yhteen yhteistyön tiivistämiseksi jo tuolloin parikymmentä vuotta sitten, Pudasjärvi ja Ranua liittyivät joukkoomme myöhemmin. Käytämme itsestämme nimitystä Koillisopistot. Koillisopistoissa on työskennelty viime ajat tiiviisti osaamisperusteisen kurssisuunnittelun, kestävän elämäntavan periaatteiden ja opetussuunnitelmatyön parissa.

Tänä vuonna meillä käynnistyi toinen KEKO – kestävän elämäntavan Koillisopistot -hanke. Hankkeessa jatkamme osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen käytänteiden kehittämistä ja luomme yhteisiä toimintamalleja ja käytänteitä arviointiin ja kurssien opintopisteyttämiseen sekä teemme opintojen viemisen KOSKI-tietopalveluun mahdolliseksi. Jo on aikakin, että tämä asia toteutuu. Pitkä matka on kuljettu eteenpäin parissakymmenessä vuodessa, niin digitalisaation kuin opistojen arvostuksenkin osalta.

Emme varmasti kukaan olisi selvinneet parista viime vuodesta ilman toistemme tukea. Koko ajan on onneksi ollut ihmisiä ympärillä, joilta on voinut kysyä miten teidän opistossanne toimitaan, ymmärsinkö nyt oikein. Tiheä verkosto on meidän vahvuutemme. Kiitän sydämestäni Koillisopistojen ja Meri-Pohjolan opistopiirin väkeä. Meillä on upea tekemisen ja tukemisen meininki yhdessä.

Koillismaalla kaikki hyvin. Tämä Kalle Päätalon ajatus auttaa tummemmissa hetkissä: Vaikka elämä jakaakin antejaan kitsaasti, heltyy se sentään lujan uskon ja peräänantamattoman sitkeyden edessä!

Kati Koivukangas

Taivalkosken kansalaisopiston rehtori ja Päätalo-instituutin johtaja