Auringonkukka

HANKKEIDEN UUTISKIRJE 09/2021

Uuden lukuvuoden alkaessa ilmassa on paljon toiveita, haaveita ja jännitystä. Monestakin syystä. Jännitetään, miten epidemia vaikuttaa tulevan lukuvuoden opintoihin ja opiskelijoihin. Haaveillaan verkko-opintojen ohella myös oikeasta kohtaamisesta – joko nyt nähtäisiin ja voitaisiin vaihtaa kuulumisia livenä. Toivotaan muun muassa, että uuden lakimuutoksen myötä vapaan sivistystyön opintoihin innolla liitetään kurssikuvauksia, joita voi viedä Koski- tietovarantoon.

Meneillään on Sitran Osaaminen näkyviin -viikot, joissa etsitään kykyä tunnistaa omaa osaamista, koska se on yksi osallisuuden, toimijuuden, hyvinvoinnin ja työllistymisen ehto. Osoitteessa  https://www.sitra.fi/hankkeet/osaaminen-nakyviin/#ajankohtaista on paljon tietoa oman osaamisen tunnistamisesta ja näkyväksi tekemisestä.

sarjakuva

sarjakuva2

Sitran sivuilla on työkaluja ja vinkkejä, miten palautetta itsestä ja omasta osaamisesta voi pyytää kaverilta tai vaikkapa perustaa keskinäisten kehumisen kerhon.
Ei kannata masentua sarjakuvan Ärsyttävän leijonen repliikeistä: me suomalaiset vasta opettelemme kehumaan muita ja tuomaan omaa osaamistamme paremmin esille.

ONNO -osaaminen näkyväksi, näkymätön osaamiseksi 

ONNO – hanke on kahden opistopiirin, Lapin ja Meri-Pohjolan opistopiirien sekä Järvi-Saimaan kansalaisopiston ja Sipoon opiston yhteishanke, jossa toteutetaan elinikäisen oppimisen strategiaa. Hanke on alkanut elokuussa 2021 ja kestää vuoden 2022 loppuun saakka.   Hankkeessa järjestettävien koulutusten avulla opettajat saavat valmiuksia kuvata kurssejaan osaamisperusteisuus huomioiden, määritellä kurssinsa laajuus opintopisteinä ja arvioida opiskelijoiden osaamista. Lisäksi opettajat saavat tukea opetuksen käytännön toteuttamiseen. ONNO-hankkeessa on aloitettu Pedagoginen johtamisosaaminen ja Osaamisperusteisuus ja pedagogiikka koulutusosiot elokuussa. Myös vertaiskouluttajat on nimetty ja ryhmäytymistä heidän kanssaan suunnitellaan. Hankkeesta lisää syksyn aikana. ONNO-hankkeen koordinaattoreina ovat Arja Jaako Lapin opistopiiristä ja Tarja Takala-Hotti Meri-Pohjolan opistopiiristä.


PSMK-PuolenSuomenMonisivistyspalveluidenKehittämishanke

PSMK-hankkeessa kehitetään edelleen taiteen perusopetusta ja verkostoidutaan vielä muutaman kuukauden ajan. Opistopiirin opistojen henkilökunnilta on kysytty, mitä kursseja ja työpajoja taiteen perusopetukseen tarvittaisiin. Ehdoton ykkönen toiveissa oli Hellewi-hallintajärjestelmän kehittäminen taiteen perusopintojen vaatimuksien mukaisesti. Webinaari oli maanantaina 6.9 ja siitä on saatavilla tallenne. Kyselyssä tuli myös ilmi, että halutaan arviointiin ja aikuisten taiteen perusopetukseen liittyvää tietoa. ATOPn aamupäivä on 27.9 klo 9-10.45, ja silloin kuulemme teatterin, musiikin, käsityön, kuvataiteen ja tanssin aikuisten taiteen perusopintojen järjestämisestä eri oppilaitoksissa. 

PSMK-hankkeen syksyn tapahtumiin kuuluu myös taiteen perusopetuksen Kehittämissuunnitelma ja visio 2025 ja kokonaisvaltaisen koulupäivän julkaisun tekeminen. 


Avaamme ovia aikuisten taiteen perusopetukseen ja opimme uutta aiheesta maanantaina 27.9 alkaen klo 9.00. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan, miten opinnot on aloitettu ja järjestetty eri opistoissa. Lopuksi saamme nauttia sanataiteesta: näyttelijä Kari Ketonen tulkitsee Mika Tanhuan blogiajatuksia.

Ilmoittautuminen 24.9 mennessä alla olevasta linkistä:

https://www.opistopalvelut.fi/oulu/course.php?l=fi&p=1&t=21486

Meri-Pohjolan opistopiirin Opistotreffit lähestyvät, vielä ehtii ilmoittautua:
https://www.opistopalvelut.fi/oulu/course.php?l=fi&p=1&t=21457


Meri-Pohjolan opistopiirin  kolmannen projektikoordinaattorin Sari Sotaheimon terveiset voit lukea tästä.


Syksy on usein uuden aloittamisen aikaa. Näin kävi myös minun kohdallani. Aloitin syyskuun alussa Meri-Pohjolan opistopiirin projektikoordinaattorina. Näiden muutamien päivien aikana olen päässyt vauhdikkaasti tutustumaan hankkeisiimme kahden projektikoordinaattorin Tarja Takala-Hotin ja Omar Iknin opastamina. Ihan hyppy tuntemattomaan tämä uuden aloittaminen ei ollut. Olen työskennellyt aiemminkin hankkeiden parissa. Kansalaisopiston matkassa olen ollut ensimmäisen kerran jo peruskoulussa pianotunneilla.

On hienoa päästä mukaan hanketoimintaan, jonka myötä voimme lisätä mm. osaamistamme ja yhdessä tekemistä. Syksyn tullen hankkeiden järjestämät koulutukset, tilaisuudet ja muu opistopiirin tiedotus on helposti saavutettavissa pian avautuvien opistopiirin verkkosivujen myötä. 
Odotan innolla yhteistyötä opistojen kanssa.  Tapaamisiin!

  Yhteistyöterveisin 

Tarja  gsm 050 410 3954
tarja.takala-hotti@eduouka.fi

Sari gsm 040 5597230
sari.sotaheimo@ouka.fi