Kuukauden blogi: Kaamosseminaarit kaksituhattaluvulla

Kaamosseminaarit kaksituhattaluvulla

Arkistotietojen mukaan Kaamosseminaari on pidetty ensimmäisen kerran Lapin ja Oulun läänien opistopiirien neuvottelupäivinä Simossa 9.1.1972. Vietämme siis tänä vuonna Kaamosseminaarin 50 -vuotisjuhlaa. Opistopiirien yhteisiä neuvottelupäiviä, myöhemmin Kaamosseminaaria on vietetty lähes vuosittain vuoroin Lapin ja Oulun (nyk. Meri-Pohjolan) opistopiirien alueilla.

2000-luvulla on kokoonnuttu mm. Kempeleessä, Äkäslompolossa, Rukalla, Rovaniemellä, Oulussa, Saariselällä, Torniossa, Pudasjärvellä, Luostolla, Kemijärvellä, Kittilässä ja Ranualla. Tänä vuonna kokoonnumme Sotkamossa, jossa on kohdattu kollega aikaisemmin vuosina 1985 ja 2013.

Kaamosseminaarin ohjelmissa on pyritty ajankohtaisuuteen ja käytännönläheisyyteen. Esimerkiksi vuonna 2004 ohjelma oli seuraavanlainen:

4.11.2004

11.00–11.30             Ilimottautuminen Edenin aulasa

11.30–12.30             Puolinen ravintola Kakadussa

12.30–13.00             Avvauspuhheet ja -seremoniat:Tervetulua / Susanna Auvinen, Oulun opistopiirin puhheenjohtaja Oulun kaupungin tervehys / Pekka Pasanen, opetuspäällikkö

13.00-13.45             Päivän peili + jäläkipuhheet / Heljä Nurmela, KTOL:n toiminnanjohtaja

13.45–14.30             Rahasta on kyse – valtionossuusuuvistus / Marja-Riitta Pönkä, OPM

14.30–15.00             Kahavit (ja majoittuminen)

15.00–16.30             “Ookko nää kunnon kymppi – johakko nää laavukkaasti?” / Martti Markkanen, toimialarehtori Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymä

16.30–16.40             ”Laihdutuspiiri” / Seija Aho

                                 Rentouvuttaan Eetenin alloilla …

19.00–20.00             Iltanen ravintola Kakadussa

5.11.2004

9.00–10.00                “Ossaakko nää opettaa?” / Martti Markkanen, toimialarehtori

10.00–11.00             “Haluakko nää rojektiin?” / Marita Niemelä, Kv-koordinaattori EU-tietokeskus, JAKK

11.00–11.15             Huokasuvartti

11.15–12.15             Opettaja vaiko Ostopalvelua oppilaitoksessa /Tarkastuspäällikkö Jarmo Helminen, Kuntien eläkevakuutus

12.15–13.15             Puolinen ravintola Kakadussa

13.15–14.00             Koulutuksen rittiikki / Heikki Silvennoinen, Aikuiskoulutuksen arvioinnin pääsuunnittelija

14.00–14.45             Maalimanlopun alaku – opistojen tulevaisuus? / Pentti Silvennoinen, ARO:n puheenjohtaja

14.45-15.30             Jäläkipyykki ja kahavi+nisu

15.30 –                      Turvallista kotimatkaa!

Mieleenpainuva Kaamosseminaari koettiin vuonna 2009 Luostolla, jolloin saatiin vieraaksi Venäjän, Ruotsin ja Norjan meidän kansalaisopistotoimintaamme vastaavien oppilaitoksien edustajia. Keskustelu käytiin simultaanitulkkauksen avulla, hauskaa oli ja juteltavaa riitti.

Kaamosseminaareihin on matkustettu yhteisillä kyydeillä kustannustehokkaasti ja luontoa säästäen jo kauan ennen kuin valtakunnallisesti on herätty ilmastonmuutokseen ja päästövähennystoimiin. Kansalaisopistot ovatkin tulevaisuuteen luottavaisesti katsoen aina halunneet olla mukana ajan hengessä ja mieluiten toimia aikaansa edellä ollen luovia ja intuitiivisia kehittäjiä.

Yhteiset matkat kaamosseminaareihin ovat olleet myös iloisia uusien kollegojen sekä aiempien tuttujen vuosittaisia kohtaamismahdollisuuksia. Matkoilla on keskusteltu, puhuttu, naurettu ja laulettu, kokoustettu ja kehitetty opistotoimintaa. Yksi jännittävimmistä yhteiskyydeistä lienee ollut matka Pyhätunturille 2000 -luvun alussa, kun pääkallokelillä bussi luisteli maantiellä reunasta toiseen. Myöhäinen yöllinen saapuminen hotellille lisäsi jännitystä, kun hotellihuoneiden avainlokerikot avautuivat hitaalla tahdilla…

Lentävät lauseet ovat siivittäneet seminaaripäiviä: ”On hyvä, että on määränpää, jota kohti kulkee, mutta loppujen lopuksi itse matka on tärkein ”, ”NOKKA NOUSUUN”, ”Kaikki hyvä tehdään yhdessä”, ”Kohtaa kollegat kaamoksessa”. Koulutuksien sisällöt ovat houkutelleet tekemään: Kaamoksenkatkaisuklinikka eli KKK, Brandyklinikka eli kasvojenkohotusklinikka ja TVT-työklinikan, jossa työstetään tajunnanräväyttävä somehitti kansalaisopistoista.

Kansalaisopistotoiminnan ollessa ainutlaatuista koko maailmassa, Nobelin palkinnon arvoista kansalaisten sivistystyötä, on myös Pohjoisen Suomen alueen kahden opistopiirin toiminta ainutlaatuista. Kolmen maakunnan kansalaisopistojen henkilökunnat ovat etuoikeutetussa asemassa, kun he voivat vuosikymmenestä toiseen luottaa siihen, että viimeistään seuraavan vuoden marraskuun puolessa välissä kohdataan kollegat upean yhdessäolon, laadukkaan koulutuksen ja iloisen yhteisen tekemisen merkeissä.

Kaamosseminaari katkaisee kaamoksen kollegoiden kohdatessa toisensa. Marraskuussa taas Meri-Pohjolan ja Lapin opistopiirit kutsuvat opistoihmisiä lämpimästi Sotkamoon 17-18.11.2022, jolloin Veikko Huovisen sanoin ”Tiedonjyväsiä vilisee ilmassa kuin Nuorttijoella sääskiä”.

Kaamos

Joko aurinko pakeni talvipesään?
Puoli vuotta on uuteen kesään.
Mitä tuota suremaan suotta,
tehdään itse valonuotta
ja kootaan sillä liekinhehkua säkkiin,
ommellaan okraa tilkkutäkkiin.
Hupaisten hölmöläisten lailla
ei olla marrasharmaassa mitään vailla.
Kun poltellaan tuikkuja illoin,
ei kaamos tavoita meitä silloin.
Jos se kurkkii nurkan takaa,
riittää valosta sillekin jakaa
tai rauhassa painutaan peiton alle
suklaata suussa ja kainalossa nalle.

-Liisa-

Outi Lohi, Oulu-opiston rehtori ja Meri-Pohjolan opistopiirin piiritoimikunnan puheenjohtaja

Tarja Takala-Hotti, Meri-Pohjolan opistopiirin koordinaattori

Lähteet:
Arja Jaako, Tornion kansalaisopisto
Meri-Pohjolan opistopiirin arkistot