Meri-Pohjolan opistopiiri

Uutiskirje 11/2021

Hei,

hyvä Meri-Pohjolan opistopiirin uutiskirjeen lukija. Toivottavasti syyslukukautesi on sujunnut mukavissa merkeissä. Lähestyvä joulukausi tekee tuloaan ja loppuvuosi tarjoaa paljon mukavia tapahtumia.

OSAAMISPERUSTEISUUSVIIKKO 22.-26.11.2021

ONNO-hanke ja TAIVAS-hanke järjestävät yhteistyössä Osaamisperusteisuusviikon. Viikon tarkoituksena on tehdä tunnetuksi osaamisperusteisuus ajattelua. Osaamisperusteisuusviikko on suunniteltu juuri sinulle, joka haluat tutustua asiaan paremmin. Viikon aikana jaetaan tietoa osaamisperusteisuudesta ja sen luomista mahdollisuuksista.

Perjantaina viikon päätteeksi järjestetään Oivalluksia osaamisperusteisuudesta – tilaisuus. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki osaamisperusteisuudesta kiinnostuneet. Voit osallistua etänä tai tulla paikan päälle Ouluun. Lisää tietoa Oivalluksia osaamisperusteisuudesta –tilaisuudesta ja ilmoittautuminen tästä.

Lisää tietoa osaamisperusteisuudesta ja osaamisperusteisuusviikosta Meri-Pohjolan opistopiirin sivuilta (www.meripohjolanopistopiiri.fi) ja ONNO-hankkeen sivuilta (https://sites.google.com/view/onno-hanke)

PSMK – Puolen Suomen Monisivistyspalveluiden Kehittämishanke

Taiteenperusopetuksen kehittämissuunnitelmaa on työstetty Krista Kohtakankaan johdolla syksyn aikana. Työpajojen tulosten perusteella rakennetaan Taiteen perusopetuksen kehittämissuunnitelma ja visio 2025, joka toimitetaan opistoihin lausuntokierrokselle marraskuun aikana. Toivomme taiteen perusopetuksen osaajilta aktiivista kommentoimista ja osallistumista kehittämissuunnitelman viimeistelyyn.

Joulukuussa järjestetään Hellewin käyttäjäkoulutukset taiteen perusopetuksen kirjaamisiin. Ohjelmistosuunnittelija Perttu Tikka (Wildfrost Oy) esittelee yksilö- ja ryhmäopetuksessa olevien taiteen perusopetuksen opintojen ja suoritusten kirjaamisen Hellewiin. Voit valita itsellesi parhaiten sopivan ajan, joko 1.12.2021 klo 10.00–12.00 tai 2.12.2021 klo 13.00–15.00. Ilmoittautuminen 1.12. olevaan koulutukseen tästä ja ilmoittautuminen 2.12. olevaan koulutukseen tästä.

Digihankkeet

Digikärpäsen puremat-hankkeen ja Digiajan yhteistyöstä yhteiseen työhön-hankkeen koulutusten suunnittelua varten toimitamme opistoihin kyselyn. Nyt voit vaikuttaa koulutuksien ja työpajojen sisältöihin! Toivomme aktiivista osallistumista. Osallistu kyselyyn tästä.

Meri-Pohjolan opistopiirin verkkosivuilla on luettavissa kuukausittainen blogikirjoitus. Tässä kuussa blogia on kirjoittanut Iin kansalaisopisto. Ajankohtaista tietoa hankkeistamme löydät myös Meri-Pohjolan opistopiirin sivuilta (www.meripohjolanopistopiiri.fi)

Kaamosseminaari

Tänä vuonna opistopiirien yhteisen Kaamosseminaarin järjestää Lapin opistopiiri Kemijärvellä ja Pyhätunturilla 18.-19.11.21. Kaksipäiväisessä Kaamosseminaarissa mm. perehdytään osaamisperusteisuuteen, kuullaan ajankohtaisia kuulumisia KoL:sta sekä tutustutaan Kemijärven kaupunkiin. Katso tarkempi ohjelma täältä. Ilmoittautumiset tulee tehdä pe 12.11. mennessä. Lisätietoa kaamosseminaarista ja seminaariin ilmoittautuminen täältä.

Opistopiirin järjestämästä yhteiskyydistä voi tiedustella Omar Ikniltä ja Outi Lohelta.

Terveisin,

Tarja Takala-Hotti
tarja.takala-hotti@eduouka.fi
Projektikoordinaattori

Sari Sotaheimo
sari.sotaheimo@ouka.fi
Projektikoordinaattori

Omar Ikni
omar.ikni@eduouka.fi
Projektikoordinaattori
www.digikarpanen.net


Meri-Pohjolan Opistopiirin käynnissä olevat hankkeet

Digiajan yhteistyöstä yhteiseen työhön-hanke

Hankkeessa järjestetään koulutuksia, jotka edistävät digiosaamista ja itsensä johtamista muutoksessa, oman hyvinvointiosaamisen ja kestävän elämäntavan vahvistamista sekä kokeilukulttuurin edistämistä digitalisoituvassa toimintaympäristössä. Lue lisää.

Taivas-hanke

Hankkeessa saadaan opistojen opettajien käyttöön digitaalinen tallenne- ja vuorovaikutuskanava, monimuotoistetaan ja skaalataan kansalaisopisto- ja taiteen perusopetuksen opetusta, edistetään yhdessä oppimista ja kestävää hyvinvointia ja lisätään osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Lue lisää.

Digikärpäsen puremat-hanke

Hankkeessa vahvistetaan ja monipuolistetaan opetushenkilöstön kykyä käyttää digitaalisia työkaluja omassa työssään sekä lisätään ymmärrystä digitalisoituvasta työ- ja oppimisympäristöstä. Lue lisää.

PSMK-hanke

Puolen Suomen Monisivistyspalvelujen Kehittämishanke. Hankkeessa luodaan alueellinen suunnitelma tasavertaisesta tpo-oppimispolusta yhteistyössä eri tpo-toimijoiden kanssa. Tavoitteena tasa-arvoisen taiteen perusopetuksenkehittäminen. Lue lisää.

ONNO-hanke

Osaaminen näkyväksi, näkymätön osaamiseksi. Hankkeen tarkoituksena on tuoda näkyväksi jo hankittua osaamista, kehittää opistojen opettajien ymmärrystä ja tietoisuutta osaamisperusteisuudesta sekä kehittää heidän ammattitaitoaan vastaamaan tulevaisuuden opetustyön vaatimuksia. Lue lisää.


Kuukauden blogi:

Iin kansalaisopisto

Terveisiä Iijoen rannalta! Taito- ja taideaineet vahvistavat lasten ja nuorten tunnetaitoja sekä itseilmaisua. Iin kansalaisopistossa ja taidekoulussa opiskelee vuosittain… Lue lisää.


Työntekijäesittely:

Niko Kuusela
”Olen Niko Kuusela, 25-vuotias muusikko ja musiikkipedagogi. Oulussa olen nyt asunut muutaman vuoden, mutta kuopiolainen olen sisimmiltäni. Päädyin Oulu-opistolle suorittamaan siviilipalvelustani, koska halusin olla tekemässä monipuolisesti erityisesti taideopetukseen liittyviä työtehtäviä. Musiikki ja taide ylipäätään on ollut minulle aina tärkein henkireikä ja intohimon kohde, joten siksi lähdinkin aikoinani tekemään siitä ammattiani. Tulevaisuudessa aion tehdä enemmän aikaa oman musiikin kirjoittamiselle, koska se on itselleni paras itseilmaisun muoto.”